Bugün ki blog yazımda sizlere wordpress eklenti nedir? sorusu hakkında bilgilendirme sağlayacağım
WordPress eklenti, değişik sektörlerdeki amaçlara yönelik wordpress çekirdeğinden bağımsız olarak geliştirilen paket programlardır. WordPress’de eklentiler kullanıcılara çok fazla kolaylık sağlamakla kalmayıp temaların işlevsellik açısından daha performanslı olmasını sağlamaktalar.
Kullanıcılara kolaylık sağlamasından kastım, mesela bir kadın bloğu kurdunuz zaman içinde bir konu dikkatinizi çekti. Sitenize gelen ziyaretçiler hanımefendilere hususi hamilelik vb. konularda hesaplamalara gereksinim duyuyorlar. İşte bu aşamada wordpress eklentiler devreye giriyor. Birazcık araştırma yaparak ihtiyaçlarınız doğrultusunda neredeyse istediğiniz eklentiye ulaşabiliyorsunuz. Eğer aradığınız eklentiyi bulamadıysanız eklenti geliştiren şirket yada kişiler ile iletişime geçtiğinizde istediğiniz özelliklere haiz eklentiyi sizin için kodlayacaklardır.
WordPress.org tarafınca ücretsiz bir şekilde sunulan eklentilere admin paneline giriş yaptığınızda sol tarafta bulunan eklentiler kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Oluşturulan sayfada eklentileri listelenmiş bir halde görebilirsiniz. Her bir eklenti bir tanıtım kartı ile listelenmektedir. Tanıtım kartında eklentinin resmi,eklenti adı ve diğer eklenti hakkında ve kullanıcı bilgileri ile birlikte, eklentinin kullanıcılar tarafından almış olduğu ortalama oy bilgisi ve ne kadar kullanıcı tarafından kullanıldığı bilgisi yer almaktadır. Bunun yanı sıra eklentinin en son güncelleme zamanı, wordpress sürümünün uyumluluğunun sorgusu ve eklentiyi kurabilmeniz için “Kur” olarak buton gelir ve bununla eklenti kurulumunu yapabilirsiniz. Bu bilgiler dışında eklentinin yanında olan “Daha Fazla Detay” butonuna tıklayarakta eklenti hakkında detaylı bilgilendirmeler alabilirsiniz.
Arkadaşlar eklenti kartlarını incelemeden kesinlikle eklenti yüklemeyin, bilhassa eklenti wordpress sürümünüz ile uyumlumu bakın. Eğer bu kısmı kontrol etmeden yüklerseniz eklentinin bazı işlevleri çalışmayabilir veya web sitenizin sorunlu çalışmasına,kapanmasına neden olabilir. Daha fazla detay sayfasına giderek eklentinin marifetlerini daha detaylı bir şekilde inceleyin. Daha çok detay kısmında ekran görüntüleri sekmesinde bulunan kurulum ve eklenti içinde ne olduğu ile ilgili resimleri inceleyin.
Ücretli Eklenti ve Ücretsiz Eklenti Arasında Fark Var mı?
Doğal olarak arkadaşlar wordpress temalarda olduğu şeklinde wordpress eklentilerinde de ücretli ve ücretsiz eklentiler bulunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz içinde oldukca büyük farklılıklar varmı diye sormuş olacaktır olursanız kesinlikle oldukca büyük farklar var arkadaşlar.
Örnek verecek olursam popüler bir önbelleğe alma (cache) eklentisi olan ücretsiz WP Fastest Cache eklentisinde mobil taraflı cacheleme bulunmuyor. Tabi bu ücretsiz halinde bile html, CSS ve javascript dosyalarınızı küçültebiliyorsunuz. Bu eklentinin üst seviye olan ücretli halinde daha da çok küçültebiliyorsunuz ve daha bunun yanında bir çok özellik ücretli yani premium versiyonda bulunmaktadır. Tabi ben bu ücretsiz eklenti yerine LiteSpeed Cache eklentisini tercih ediyorum. Ücretsiz olmasına rağmen oldukça başarılı bir cachele’me sistemine sahip. Ben şu şekilde nitelendiriyorum bir eklentinin hem ücretlisi hem ücretsizi var ise parasız olan iş görse de ücretli eklentinin bir nevi demosu gibi görünebiliyor. Buda tabi ki yeni pazarlama stratejilerinden biri olduğunu düşünüyorum. Tabii eklentilerin bir çoğu ödenen paranın hakkını vermekle birlikte bir çok işe yarayabiliyor ve hiç ummadığınız yerde çok kolay yollar ile size kolaylık sağlayabiliyor.
WordPress’e özgü yapılandırmalarla yüksek hız ve güvenlik seviyelerine ulaşmak için Turhost’un WordPress Hosting paketlerini incelemenizi tavsiye ederiz.